ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

2017-03-18

Το να τρώτε φρέσκα προιόντα καθημερινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει ο οργανισμός σας τα απαραίτητα θρεπτικά που χρειάζεται, αλλά τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες πραγματικά προκαλεί σε όλους μας ανησυχία, καθώς δημιουργούν επιπτώσεις στην υγεία μας. Τα παρασιτοκτόνα συνδέονται με τοξικότητα στον εγκέφαλο, διαταραχές νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος, αυτισμό, μορφές καρκίνου, πάρκινσον, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Η περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) κυκλοφόρησε το 2017  τον κατάλογο με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα. Το 70% των μη βιολογικών τροφίμων ήταν θετικά τουλάχιστον σε ένα φυτοφάρμακο.

  • σπανάκι,ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα βρέθηκαν θετικά σε ένα τουλάχιστον παρασιτοκτόνο.
  • ένα μόνο δείγμα φράουλας έδειξε 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
  • το σπανάκι είναι το πιο εκτεθειμένο σε φυτοφάρμακα από τα άλλα λαχανικά

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • ΦΡΑΟΥΛΕΣ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ
  • ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
  • ΡΟΔΑΚΙΝΑ
  • ΑΧΛΑΔΙΑ
  • ΚΕΡΑΣΙΑ
  • ΣΤΑΦΥΛΙΑ
  • ΣΕΛΙΝΟ
  • ΝΤΟΜΑΤΕΣ
  • ΠΑΤΑΤΕΣ
  • ΠΙΠΕΡΙΕΣ

 ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ      

  (2015 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ)

  • ΓΛΥΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
  • ΑΒΟΚΑΝΤΟ
  • ΑΝΑΝΑΣ
  • ΛΑΧΑΝΟ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
  • ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ
  • ΠΑΠΑΓΙΑ
  • ΜΕΛΙΤΩΜΑ
  • ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
  • ΜΑΝΓΚΟ
  • ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
  • ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
  • ΠΕΠΟΝΙ
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
  • ΦΡΑΠΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Ασφαλώς και δε σταματάτε την καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

  1. Το σωστό πλύσιμο αφαιρεί τις βλαβερές χημικές ουσίες (βακτήρια, βρωμιά, προσμίξεις, φυτοφάρμακα). Γεμίστε ένα μέρος ξίδι με τρία μέρη νερό σε ένα μπολ και βάλτε μέσα τα φρούτα και λαχανικά, μετά ξεπλύνετε, αφαιρεί 98% υπολείμματα από φυτοφάρμακα, βακτήρια, μολύνσεις. Η οσμή του ξιδιού ξεπλένεται και εξατμίζεται γρήγορα.
  2. Επιλέξτε, αν γίνεται, βιολογικά τρόφιμα, επειδή είναι τα πιο ασφαλή κυρίως για τα παιδιά και για τα άτομα με προβλήματα. Είναι γνωστό ότι είναι πιο ακριβά, επειδή επιβαρύνονται οι αγρότες με επιπλέον κόστος, αφού χρησιμοποιούν φυσικές γεωργικές πρακτικές  για τη πρόσληψη παρασίτων και ασθενειών. Επίσης, έχουν περισσότερη χειρωνακτική δουλειά ( αφαιρούν με τα χέρια τα ζιζάνια), ακόμη και το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο για τους πααργωγούς βιολογικών προιόντων.Τέλος, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν τα προιόντα, αφού δε χρησιμοποιούν ορμόνες.